Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Βιβλιοπρόταση: Ο Κοτζαμπασης του Καστρόπυργου


Στο λογοτεχνικό έργο που παρουσιάζουμε σήμερα, ο πεζογράφος Μ. Καραγάτσης (Δημήτρης Ροδόπουλος) μας μεταφέρει γλαφυρά στο κλίμα, τις συνθήκες και τα ήθη της εποχής της εθνεγερσίας. Κεντρικό πρόσωπο της πλοκής είναι ο αμφιλεγόμενος αντιήρωας Μίχαλος Ρούσης, προεστός της πολιτείας του Καστροπυργου ο οποίος, αναπαυόμενος στον υλικό ευδαιμονισμό που απορρέει από την κοινωνική του θέση, δεν επιθυμεί το ξέσπασμα της επανάστασης και προσπαθεί να κατευνάσει το οξυμένο κλίμα με το αντίμετρο του "πολιτικού ρεαλισμού". Η εξέλιξη των γεγονότων, ωστόσο, τον φέρνουν αντιμέτωπο με μια πληθώρα διλημμάτων και αμφίρροπων καταστάσεων που ξεκινούν από τις προεπαναστατικες ζυμώσεις, περνούν από την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς και τη μάχη των Δερβενακίων, καταλήγοντας στις παθογένειες της μετεπαναστατικής εθνικής πραγματικότητας. 

Μέσα από την παραστατικότητα των περιγραφών του Καραγάτση και το εις βάθος ψυχογραφημα των χαρακτήρων, καταδεικνύεται η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης και οι εσωτερικές συγκρούσεις που τη χαρακτηρίζουν. Παρά το φανταστικό των περισσότερων χαρακτήρων, η αξία του έργου είναι πρωτίστως ιστορική. Ο συγγραφέας υπερβαίνει τα μυθεύματα και τις ωραιοποιησεις που "συντηρεί" μέχρι και σήμερα η αστική ακροδεξιά, παρουσιάζοντας τις ηρωικές μορφές του '21 στην ανθρώπινή τους διάσταση. Μια απομυθοποίημενη ανάγνωση της ιστορίας που αποκαθηλώνει την κρατούσα και φέρνει στην επιφάνεια τις σκέψεις και τα βαθύτερα κίνητρα των πρωταγωνιστών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τιμώντας τη μνήμη του Αδόλφου Χίτλερ στις Θερμοπύλες

  Χτες βράδυ, ανήμερα της 30ης Απριλίου, η συλλογικότητά μας πραγματοποίησε στις Θερμοπύλες μια λιτή τελετή μνήμης για τον θάνατο του Αδόλφο...