Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Η αντιφασιστική απάτη της 28ης Οκτωβρίου

 


Προ ολίγων ημερών, την 28η Οκτωβρίου, είχαμε την εκλεκτή επέτειο της αντιφασιστικής ακροδεξιάς, κατά την οποία η εθνοπρέζα καθίσταται το λαοφιλέστερο καταναλωτικό προϊόν. Μια μέρα μαζικής υστερίας που ο παρηκμασμένος νεοέλληνας εορτάζει το αόρατο -πλην άκρως αισθητό-  αλυσοδέσιμο του στα δεσμά του σύγχρονου κόσμου και τη συνενοχή του στο σβήσιμο της τελευταίας αναλαμπής. 

Το κυρίαρχο "ιστορικό" αφήγημα, που παρουσιάζεται, εν είδει παραμυθολογίας, υπό το γνωστό ερμηνευτικό σχήμα "οι καλοί και οι κακοί της ιστορίας", θέλει τους κακούς φασίστες του Άξονα να έρχονται "ξαφνικά" στην οικεία του Μεταξά και να καταθέτουν, δια του πρέσβεως Γκράτσι, το γνωστό "ιταμό τελεσίγραφο". Πόσο γνωστό είναι όμως το περιεχόμενο του "ιταμού τελεσιγράφου";

Αν επιχειρήσετε μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση, πληκτρολογώντας π.χ. "ολόκληρο το τελεσίγραφο Γκράτσι" θα διαπιστώσετε ότι απλά δεν υπάρχει πλήρες στο ελληνικό διαδίκτυο, παρά μόνο επιλεγμένα αποσπάσματα (εκτός και αν εμείς χρησιμοποιούμε εσφαλμένα  keywords). Οι αντίφα πατριώτες είθισται να παραθέτουν στα άρθρα τους αποκλειστικά και μόνο την τελευταία παράγραφο της διακοίνωσης, όπου γνωστοποιούνται στην ελληνική πλευρά οι αξιώσεις της φασιστικής Ιταλίας. Όλως τυχαίως, ωστόσο, παραλείπεται η οποιαδήποτε αναφορά στο πρότερο μέρος της διακοίνωσης, όπου διατυπώνονται οι αιτιάσεις των Ιταλών προς το καθεστώς της 4ης Αυγούστου για την κατάφωρη παραβίαση της ουδετερότητας που ευαγγελιζόταν υποκριτικά ότι τηρούσε. 

Αναφορικά με το καθεστώς της φασιστικής Ιταλίας, όπως θα έχετε διαπιστώσει από τις έως τώρα αναρτήσεις μας, δεν ταυτιζόμαστε επουδενί με την ιδεολογική ταυτότητα που εξέφρασε. Επρόκειτο για ένα κρατικίστικο μόρφωμα εθνικιστικού αντιρατσισμού με στείρες επεκτατικές ονειρώξεις που ουδέποτε εξέλαβε τον Β.Π.Π. ως μια ιδεολογική αφετηρία για την εγκαθίδρυση μιας νέας ελεύθερης λευκής Ευρώπης των εθνών, κατ' αντιστοιχίαν του εθνικοσοσιαλιστικού οράματος. Τουναντίον, τον εξέλαβε ως μια αποφασιστική συνέχεια του Α.Π.Π., από τον οποίο δεν κατάφερε να αποκομίσει τα οφέλη που προσδοκούσε, αν και βρέθηκε στο νικητήριο στρατόπεδο της Αντάντ. Οφείλουμε ωστόσο, χάριν ιστορικής ακριβείας, να τονίσουμε ότι οι ελληνοϊταλικές σχέσεις, κατά την επίμαχη χρονική περίοδο, διερράγησαν με κύρια υπαιτιότητα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου που παραβίασε απροκάλυπτα κάθε έννοια ουδετερότητας, καθιστώντας τον ελλαδικό χώρο de facto οχυρό της Αγγλίας εν μέσω Β.Π.Π., αφού προηγουμένως απέρριψε την πρόταση ανανέωσης του Ελληνοϊταλικού Συμφώνου Μη Επίθεσης του Μουσολίνι, κατόπιν ρητών βρετανικών εντολών. 

Το πλήρες τελεσίγραφο του Γκράτσι που "παραδόξως" δε βρήκαμε στο ελληνικό διαδίκτυο.


Ο Μεταξάς βεβαίως, διακατεχόμενος από την κουτοπονηριά που διακρίνει κάθε Ρωμιό, έσπευσε να θολώσει τα νερά με ένα οικτρά κακοσχεδιασμένο press conference, όπου χρέωσε εξολοκλήρου στον Άξονα την πολεμική τροπή των γεγονότων, αναφερόμενος σε αξιώσεις που δε φαίνεται να έχουν διατυπωθεί, μέχρι και σήμερα, από κανένα απολύτως διπλωματικό έγγραφο της εποχής. Ως προς τις ανωτέρω επίσημες αιτιάσεις της ιταλικής πλευράς, έκρινε σκόπιμο να τις αποσιωπήσει, σαν να μη διατυπώθηκαν ποτέ.

Θα μπορούσε κάποιος καλοπροαίρετος προς το καθεστώς των Γεωργίου Β’ και Μεταξά να υποστηρίξει ότι οι μομφές των Ιταλών υπήρξαν προϊόν κακόβουλης προπαγάνδας, ώστε να νομιμοποιήσουν τις μεγαλοϊδεατικές τους βλέψεις, αποτελώντας κατ' ουσίαν το εύλογο πρόσχημα μιας προσχεδιασμένης εισβολής στον ελλαδικό χώρο. Τα έγγραφα εντούτοις που κατέσχεσαν τα στρατεύματα της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας από το γαλλικό ΥΠΕΞ μετά την κατάληψη της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940, επαληθεύουν κατά γράμμα το δριμύ "κατηγορώ" της ιταλικής διακοίνωσης. Τα παρακάτω επίσημα έγγραφα δημοσιεύτηκαν από το γερμανικό ΥΠΕΞ το 1941 και περιλαμβάνουν εξόχως αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα και διακοινώσεις που "προδίδουν" κατηγορηματικά την αγγλόδουλη στάση της 4ης Αυγούστου πίσω από τη μάσκα της "ουδετερότητας". Σε αυτά τα έγγραφα βρέθηκε μια πληθώρα απορρήτων πληροφοριών, άκρως ενοχοποιητικων για την ελλαδική πλευρά, που αποκάλυπταν τη διέλευση Πολωνών αεροπόρων μέσω της ελληνικής επικράτειας, τη διάθεση του ελληνικού εμπορικού στόλου για τους πολεμικούς σκοπούς της Αγγλίας, τις μυστικές συμφωνίες για σύσταση αντιαξονικού βαλκανικού συνασπισμού υπό την αγγλογαλλική αιγίδα και άλλα "ενδιαφέροντα". 

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια χαρακτηριστικά σημεία από το βιβλίο "Επίσημα έγγραφα επί της ρήξεως με τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα" που σχετίζονται με το δυσωδες παρασκήνιο άρνησης ανανέωσης του ελληνοϊταλικού συμφώνου μη επίθεσης και την παραχώρηση λιμένων και αεροπορικών βάσεων στις συμμαχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας το καθεστώς Γεωργίου - Μεταξά στην κρίση των αναγνωστών.


Αριθ.118

 

 Ο έν Αθήναις Γάλλος Στρατιωτικός Ακόλουθος προς τον  Πρόεδρον της Γαλλικής Κυβερνήσεως, Υπουργόν Εθνικής Αμύνης και Πολέμου.

 

                                                                                      Έκθεσις

 

                                                                 (Απόσπασμα)

 Απόρρητον

 

 Αριθ.122/S, Αθήναι, τη 30 Οκτωβρίου 1939. Αφορά: Συνομιλίαν μετά του στρατηγού Παπάγου.


                     Επεσκέφθην σήμερον την πρωίαν τον στρατηγόν Παπάγον, Αρχηγόν του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου, δια να τον συγχαρώ επ'ευκαιρία του προβιβασμού του εις το αξίωμα του Μεγαλοσταύρου της Λεγεώνος της Τιμής...

                     Ο Αρχηγός του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου με εβεβαίωσεν, ότι η ανταλλαγή των επιστολών,τας οποίας μνημονεύω εις την υπ'αριθ. 121/S  της 29ης Οκτωβρίου έκθεσιν μου, θα λάβη χώραν λίαν προσεχώς, αλλ'ότι τούτο δεν έχει καμμίαν σημασίαν και ότι η Ελλάς ηρνήθη να ανανεώση το σύμφωνον μη επιθέσεως δια να διατηρήση, εάν επεβάλλετο, την ελευθερίαν της πρός δράσιν παρά το πλευρό των συμμάχων...

  Επωφελήθην της ευκαιρίας ταύτης δια να ομιλήσω είς τον στρατιγόν Παπάγον επί των μυστικών στρατιωτικών λιμένων του διαμερίσματος Καβάλλας...

                                                                      Αριθ.119

 

     Ο εν Αθήναις Γάλλος Ναυτικός ακόλουθος, Πλοίαρχος Πώλ Λαχάλ, προς τον Αρχηγόν των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων.

 

 Αριθ.55

 

 Απόρρητον

 

 Αφορά: Ιταλοελληνικές σχέσεις.   Αθήναι, τη 31 Οκτωβρίου 1939.

 

                              Το υπ'αριθ. 45/46 της 25ης Οκτωβρίου 1939 τηλεγράφημα μου σας προειδοποιεί περί της επικειμένης δημοσιεύσεως μιας επιστολής της Ελληνικής Κυβερνήσεως πρός την Ιταλικήν Κυβέρνησιν, διά της οποίας διαπιστούνται αι φιλικαί μεταξύ των δύο χωρών υφιστάμεναι σχέσεις.Λέγεται μάλιστα,ότι γίνεται χρήσις της λέξεως <<συνεργασία>>: Η δήλωσις αύτη εζητήθη παρά της Ιταλίας, της οποίας το μετά της Ελλάδος σύμφωνον μη επιθέσεως είχε λήξει. Δια να αποφύγη την ανανέωσιν του, η Ελληνική Κυβέρνησις εδέχθη την ανταλλαγή επιστολών, ήτις, ως διατείνεται, δεν έχει την ιδίαν σημασίαν, την οποίαν θα είχεν εν διμερές σύμφωνον και αφίνει εις τας Αθήνας τας χείρας ελευθέρας δια να παράσχουν την συνδρομήν των, εις ωρισμένας περιστάσεις, εις την Γαλλίαν και την Αγγλίαν. Επιστολή της φασιστικής Κυβερνήσεως, συντεταγμένη υπό αυτούς τους όρου, υφ'ους και η της Ελληνικής Κυβερνήσεως, θα δημοσιευθή, ως λέγεται, ταυτοχρόνως. Πάντως δεν υφίσταται ουδέν μυστικόν σύμφωνον μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος, ως υπεστηρίζετο, η δε ανταλλαγή των εν λόγω επιστολών δέον να μην ερμηνευθή ως μεταβολή του πολιτικού προσανατολισμού της Ελλάδος. Συνημμένως ευρίσκεται αντίγραφον εκθέσεως γραφείσης την 21ην Οκτωβρίου, επί του ιδίου θέματος, υπό του Στρατιωτικού μας Ακολούθου.

 

Πώλ Λαχάλ.

 

                                                                        Αριθ.132

 

             Ο Στρατηγός Βεϋγκάν, Ανώτατος Αρχηγός του πολεμικού θεάτρου εν τη Ανατολική Μεσογείω, προς τον Ανώτατων Αρχηγόν των κατά ξηράν Γαλλικών Δυνάμεων, Στρατηγόν Γκαμελαίν.

 

                                                                                             (Απόσπασμα)

 

Αριθ.333/3S                                                                    Γενικόν Στρατηγείον, τη 14 Μαρτίου 1940

 

Απόρρητον 

 

Αφορά: Επαφάς μετά των Βαλκανικών Γενικών Επιτελείων.

 

      Λαμβάνω την τιμή να σας αναφέρω επί της εξελίξεως και των αποτελεσμάτων των επαφών μας μετά των διαφόρων Βαλκανικών Επιτελείων:

                             Εν Ελλάδι ο ταγματάρχης Σεργέρ, αξιωματικός της Διευθύνσεωςς Μεταφορών και Ανεφοδιασμού, μόλις απεπεράτωσε την ανατεθείσαν εις αυτόν αναγνώρισιν των βάσεων, η οποία διήρκεσε επί μίαν περίπου εβδομάδα. Δεν έχω ακόμη  εις χείρας μου την σχετικήν έκθεσιν.

                             Το Ελληνικόν Γενικόν Επιτελείον επέτρεψεν επίσης εις δύο αξιωματικούς της αεροπορίας την εκτέλεσιν αναγνωριστικής περιοδείας. Οι εν λόγω αξιωματικοί επανήλθον προ μικρού. Αι εκθέσεις των είναι ικανοποιητικαί. Αι αναγνωρίσεις των επέτρεψαν να διαπιστωθή οποίας σημαντικάς προσπαθείας κατέβαλε το Ελληνικόν Γενικόν Επιτελείον δια την οργάνωσιν αεροδρομίων, επιτρεπόντων την ταχείαν επέμβασιν συγχρονισμένων αεροπορικών σχηματισμών. Το Ελληνικό Γενικόν Επιτελείον θέτει από τούδε εις την διάθεσιν μας τας ακολούθους βάσεις:

                     Εν Θεσσαλία: Τας βάσεις Καρδίτσης-Φαρσάλων-Νέας Αγχιάλου-Τυρνάβου-Αλμυρού.

                     Εν Μακεδονία: Τας βάσεις Γιδά-Νέας Πέλλης-Λεμπέτ-Μικράς Μεγάλης-Μικράς- Γοργόπης/Χαιζερού-Λιβαδόγλουρης-Φλωρίνης-Πτολεμαϊδος.

  Ανεξαρτήτως μερικών τινων μεταβολών, τας οποίας εζητήσαμεν, τα αεροδρόμια ταύτα ανταποκρίνονται εις τας διατυπωθείσας ανάγκας. Θα συνδεθούν με τας βάσεις ανεφοδιασμού δι'οδών επικοινωνίας. Οι αξιωματικοί της αεροπορίας μας έμειναν λίαν ικανοποιημένοι εκ της υποδοχής, ης έτυχον, και των ευκολιών, τας οποίας παρέσχεν εις αυτούς το Ελληνικόν Γενικόν Επιτελείον.....

 

                                        

                                             Ο Ανώτατος Αρχηγός του εν τη Ανατολική Μεσογείω πολεμικού Θεάτρου

                                                                                                Βεϋγκάν

  

                                                                      Αριθ.134

 

                              Το Γαλλικόν Ναυαρχείον προς το Γαλλικόν Υπουργείον των Εξωτερικών

                                                                           Τηλεγράφημα

 

Αριθ.4213                                                                                                               Παρίσιοι, τη 19 Μαϊου 1940

 

                 ...Το υλικόν τούτο, το οποίον δεν πρέπει να συνοδεύηται υπό προσωπικού, υποτίθεται, ότι έχει πωληθή εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν. Μετά την εκφόρτωσιν του εις τον λιμένα του Πειραιώς θα κατανεμηθή επί του ελληνικού εδάφους, συμφώνως προς τας οδηγίας του Γενικού Επιτελείου του Γαλλικού Στρατού. 

 

                    Η Ελληνική Κυβέρνησις είναι από τούδε πρόθυμος να παραλάβη υλικόν, προοριζόμενον δι'ενδεχομένως  αποβιβασθησόμενα συμμαχικά στρατεύματα.

3 σχόλια:

  1. Πλήρως τεκμηριωμένο. Μόνον οι δογματικοί και συναισθηματικά σκεπτόμενοι θα το απορρίψουν. Αλλά αυτοί ούτως η άλλως ζουν και πεθαινουν με τις εθνικιστικές παραισθήσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ψέματα τελειώνουν, τιμή μόνο σε όσους αδίκως πέθαναν σε έναν πόλεμο που δεν ήταν δικός μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν περίμενα από κανέναν μεταξικό να κάτσει να ασχοληθεί με τα γεγονότα πριν του ελληνοιταλικού πολέμου όπως ασχολείστε εσείς και μερικά άλλα εθνικοσοσιαλιστικά μπλογκς και μπράβο σας που αναδεικνύετε όλα αυτά τα στοιχεία διότι ο μέσος νεοέλληνας δεν έχει ιδέα όσον αφορά τον Β παγκόσμιο πόλεμο ... Τελικά έχουν δίκαιο όσοι συναγωνιστές λένε ότι οι μεταξικοί είναι είτε προσωπολάτρες είτε διανοητικά καθυστερημένοι ... Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία δεν νοείται να είσαι υποστηρικτής της 4ης Αυγούστου , πόσο μάλλον του Μεταξά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τιμώντας τη μνήμη του Αδόλφου Χίτλερ στις Θερμοπύλες

  Χτες βράδυ, ανήμερα της 30ης Απριλίου, η συλλογικότητά μας πραγματοποίησε στις Θερμοπύλες μια λιτή τελετή μνήμης για τον θάνατο του Αδόλφο...